Dit is een verslag van en over buurtgenoten die de gemeente Leiden graag willen helpen de reeds bestaande (maar door bezuinigingen en personeelstekort beetje zieltogende) Kruidentuin aan de Ir. Driessenstraat nieuw leven in te blazen.
Geplande werkzaamheden: herinrichting van het centrum van de tuin (het tuinkruidengedeelte) en ordenen en weer opvullen van de zijvakken.
Voorlopig doel: een mooie, weelderige, kleurige tuin realiseren waarin vele soorten vlinders, libellen en bijen zich thuis voelen!

zondag 17 mei 2015

Wie wil er een stekkie?

Schijnaardbei, smakeloos!

De Potentilla indica (een ongewenste ganzerik...).
De schijnaardbei komt oorspronkelijk uit de gematigde streken van Oostelijk Aziƫ en is een onopvallend plantje. Het werd ooit als sierplant ingevoerd en lijkt, als het niet bloeit, sprekend op de bosaardbei. Deze laatste heeft echter witte bloempjes en de vruchtjes ervan zijn smakelijk, de bloemen van de schijnaardbei zijn geel en de vruchten zijn droog en smakeloos.
De schijnaardbei breidt zich snel uit en komt thans in bijna geheel Nederland voor, vooral in parken, plantsoenen en tuinen.
Vak D van de Kruidentuin staat er vol mee, en dat niet geheel tot ons genoegen.


Het breidt zich via zijn korte uitlopers snel uit en smoort als uitstekende bodembedekker elk ander plantje dat het op zijn weg vindt. De gele bloemetjes met hun “boterbloemachtig” uiterlijk zijn weliswaar schattig om te zien, insecten komen er niet of nauwelijks op af. Als we deze plant zijn gang laten gaan, groeit er in vak D spoedig niks anders meer.

We zullen deze exoot derhalve binnenkort flink moeten gaan aanpakken!

Geen opmerkingen: