Dit is een verslag van en over buurtgenoten die de gemeente Leiden graag willen helpen de reeds bestaande (maar door bezuinigingen en personeelstekort beetje zieltogende) Kruidentuin aan de Ir. Driessenstraat nieuw leven in te blazen.
Geplande werkzaamheden: herinrichting van het centrum van de tuin (het tuinkruidengedeelte) en ordenen en weer opvullen van de zijvakken.
Voorlopig doel: een mooie, weelderige, kleurige tuin realiseren waarin vele soorten vlinders, libellen en bijen zich thuis voelen!

zondag 17 mei 2015

Muurleeuwenbek

Foto: Hans Adema


Langs de binnencirkel van de kruidentuin staat tegen het muurtje een mooie pol muurleeuwenbek. De muurleeuwenbek is één van de mooiste muurplanten van Nederland, die van de vroege lente tot laat in de herfst bloeit. De plant is echter oorspronkelijk niet inheems. Het areaal beperkte zich vroeger tot het noorden en midden van Italië, Slovenië en Kroatië. Maar vanwege de mooie bloemen is de plant al vroeg op veel plaatsen ingevoerd en ingeburgerd. De eerste muurleeuwenbekken werden begin 17e eeuw in Nederland gekweekt en wel in Delft. Van nature is het een rotsplant, die zich in onze stenen steden uitstekend op zijn plaats voelt. De plant heeft aan dunne spleten in muren genoeg om zich te vestigen, maar verdwijnt op veel plaatsen helaas door restauratiewerkzaamheden waarbij hard cement, zoals Portland cement gebruikt wordt. Portlandcement is giftig voor de meeste muurplanten. Een heel leuke aanpassing aan zijn steenmilieu is de verspreiding van de zaden. Zodra deze rijp zijn, kromt de vruchtsteel zich zo dat de zaden in muurvoegen of spleten gedrukt worden. De zaden die op de grond vallen worden door mieren versleept, ondanks het feit dat ze geen ‘mierenbroodje’ hebben. 

Hans Adema

mierenbroodje zelfst.naamw. [plantkunde] aanhangsel aan zaden of vruchten van sommige plantensoorten, dat als voedsel kan dienen voor mieren Bron: Wikiwoordenboek 

Foto: Hans Adema

1 opmerking:

katja zei

Mooi bloemetje is dat toch! Mijn hele tuin staat er mee vol. En de bijen vinden het erg lekker!