Dit is een verslag van en over buurtgenoten die de gemeente Leiden graag willen helpen de reeds bestaande (maar door bezuinigingen en personeelstekort beetje zieltogende) Kruidentuin aan de Ir. Driessenstraat nieuw leven in te blazen.
Geplande werkzaamheden: herinrichting van het centrum van de tuin (het tuinkruidengedeelte) en ordenen en weer opvullen van de zijvakken.
Voorlopig doel: een mooie, weelderige, kleurige tuin realiseren waarin vele soorten vlinders, libellen en bijen zich thuis voelen!

woensdag 20 mei 2015

Boomblauwtje

Het boomblauwtje, hier gezeten in de kruidentuin op een blad van de Nepeta, is een klein vlindertje met (bij het vrouwtje) zwarte randen langs de blauwe vleugeltjes; het mannetje is helemaal blauw.
De onderkant van de vleugels zijn zilverwit met kleine, zwarte stipjes.
Dit vlindertje voelt zich het meest thuis in en rond bomen en struiken, en daar hebben we gelukkig genoeg van in onze kruidentuin! We hebben dan ook al in april de eerste boomblauwtjes mogen begroeten; rondfladderend tussen de takken van de hulstboom. Nu is dat niet zo verwonderlijk, want naast de klimop en vlinderstruik, is de hulstboom een geliefde waardplant van het blauwtje!
Deze vlinder leeft slechts 14 dagen, maar kan grote afstanden vliegen voor het vinden van een partner, en legt 40 tot 70 eitjes, en dat dan 3 generaties per jaar (afhankelijk van het weer). De laatste generatie overwintert als pop in het afgevallen blad van de waardplant, en dat betekent dat wij komend najaar NIET de klimop zullen snoeien en het blad van de hulst NIET zullen mogen verwijderen (deden we trouwens toch al niet).
Afgelopen maanden (april en mei) werden er in Zuid-Holland 22 boomblauwtjes geteld, landelijk waren het er 189 (bron: Vlindernet).


1 opmerking:

katja zei

Ik had ook al paar keer een boomblauwtje in de tuin. Leuk trouwens die stukjes waarin een bepaald insect of plant uitgebreid besproken wordt!