Dit is een verslag van en over buurtgenoten die de gemeente Leiden graag willen helpen de reeds bestaande (maar door bezuinigingen en personeelstekort beetje zieltogende) Kruidentuin aan de Ir. Driessenstraat nieuw leven in te blazen.
Geplande werkzaamheden: herinrichting van het centrum van de tuin (het tuinkruidengedeelte) en ordenen en weer opvullen van de zijvakken.
Voorlopig doel: een mooie, weelderige, kleurige tuin realiseren waarin vele soorten vlinders, libellen en bijen zich thuis voelen!

woensdag 20 mei 2015

Geel Nagelkruid

Geum urbanum (geel nagelkruid of gewoon nagelkruid) is een in de Benelux vrij algemeen voorkomend kruid. Deze plant bloeit vanaf mei tot ver in de herfst en vormt op nagels lijkende weerhaakjes van de vruchtjes. Echter, hieraan heeft het kruid niet zijn naam te danken, maar wel aan de geur van de wortel, nl. de stof eugenol die ook in kruidnagels voorkomt! Dit eugenol is een desinfecterende, plaatselijk pijnstillende stof, doch kan, wanneer het in  grote hoeveelheden wordt gebruikt, gevaarlijk zijn. (Het bij kiespijn kauwen op kruidnagels werd vroeger vaak gedaan, maar misschien is het toch maar beter om op tijd naar de tandarts te gaan…)



In de Middeleeuwen werd nagelkruid gebruikt om kruidenwijn uit te brouwen; ook werd het toegevoegd aan bier om te voorkomen dat het zuur zou worden. Gedroogde wortels en verse (voor de bloei) geplukte bladeren werden vroeger als aftreksel gebruikt tegen maag- en darmstoornissen, diarree en ontsteking.
De bladeren kunnen, als ze voor de bloei geplukt worden, gebruikt worden in salades en soepen.

De zaden (met weerhaakjes) blijven makkelijk in de vacht van dieren haken, dus dankzij onze katten groeit het nagelkruid nu door de hele tuin en zelfs ook tussen de stoeptegels in de straat verderop!
Nagelkruid trekt veel bijen en vlinders aan dus dit kruid past prima in onze tuin, al moet het wel in toom gehouden worden omdat het zich snel uitbreidt!

Geen opmerkingen: