Dit is een verslag van en over buurtgenoten die de gemeente Leiden graag willen helpen de reeds bestaande (maar door bezuinigingen en personeelstekort beetje zieltogende) Kruidentuin aan de Ir. Driessenstraat nieuw leven in te blazen.
Geplande werkzaamheden: herinrichting van het centrum van de tuin (het tuinkruidengedeelte) en ordenen en weer opvullen van de zijvakken.
Voorlopig doel: een mooie, weelderige, kleurige tuin realiseren waarin vele soorten vlinders, libellen en bijen zich thuis voelen!

woensdag 15 mei 2013

Zestien keukenkruiden!

Vanochtend vroeg arriveerden de groenmannen van Signa Terra uit de Betuwe (niet te verwarren met de gifjongens - die behoren tot een andere tak van dit bedrijf) om de keukenkruiden in de tuin te plaatsen.
Het regende gelukkig maar een klein beetje.








Voor de ochtend om was, was het werk al gedaan en stonden de kruiden netjes binnen de perken.
Alleen was het niet duidelijk wat nu precies wat was, de lijst klopte niet helemaal en de groenbaas kende de namen niet! Helaas zat er niet bij elk kratje een naamkaartje, maar we zijn er tenslotte toch aardig uitgekomen.
De bestelde kervel zat er niet bij, de peterselie bleek de krulvariant te zijn (in plaats van de platte) en we hadden ongevraagd een hele krat komkommerkuid (Borage) erbij.
Het werd dus wat schuiven, passen en meten.

Sommige plantjes zijn nog ieni-mini maar de bieslook staat al bijna in bloei!














Er kwam vanmiddag al een meneer langs met een mandje en een schaar, maar ik heb hem gevraagd de pas geplante kruidjes nog even met rust te laten en heb direct thuis wat "bordjes" gemaakt, evenals trouwens naamlabeltjes, gemaakt van oud, wit plastic bestek en een watervaste viltstift.
(Jawel, ik vond nog een bos bbq vorken in de kast, prima om lekker diep in de grond te steken zodat ze niet zo makkelijk meegenomen kunnen worden!)


Nog één naam ontbreekt, namelijk van dit plantje. Het zou Hysop kunnen zijn, maar het blad ruikt (stuk gewreven) een beetje naar anijs. Een dropplantje misschien? Wie weet het ons te vertellen?

Helaas ging vanmiddag de zon nogal fel schijnen. Helaas, omdat sommige plantjes dat niet fijn hebben gevonden en nu plat op de aarde liggen te zieltogen. De kluitjes voelen wel nat aan, maar misschien moeten ze morgen wel (als het niet flink geregend heeft) een scheut water krijgen? Veel plantjes zijn overigens naar mijn idee niet diep genoeg ingegraven, en de kluiten zijn keihard en erg compact. Molly kwam langs, heeft een volkstuin, weet meer want heeft ervaring en zei dat zulke harde kluiten eigenlijk altijd voorzichtig een klein beetje uit elkaar getrokken moeten worden omdat die kluit anders een compacte kluit blijft en de wortels niet de grond in kunnen groeien.
We hebben daarom besloten om morgenavond (7 uur) even de handen uit de mouwen te steken, voordat onze kruiden nog verder instorten.
Wie helpt mee? Met veel handen kunnen we in een uurtje makkelijk klaar zijn! Glaasje wijn toe!

1 opmerking:

katja zei

Het is in ieder geval geen dropplant/Agastache, die heeft meer 'netelvormige' bladeren.
Hoe Hysop/Hyssopus officinalis er uit ziet weet ik niet, maar lees op het net 'lancetvormige bladeren' dus dat zou wel kunnen.
Ook zie je bij 'hyssop' veel afbeeldingen van dropplant voorbij komen, maar dat komt denk ik omdat de dropplant in het Engels 'Anise Hyssop' heet: http://en.wikipedia.org/wiki/Agastache_foeniculum
Ik las ook dat hyssop als keukenkruid niet veel voorstelt, maar dat het prachtig bloeit en dat de geur dan heerlijk is, ook voor vlinders/bijen. En dat de bloemen ook voor likeur gebruikt worden.