Dit is een verslag van en over buurtgenoten die de gemeente Leiden graag willen helpen de reeds bestaande (maar door bezuinigingen en personeelstekort beetje zieltogende) Kruidentuin aan de Ir. Driessenstraat nieuw leven in te blazen.
Geplande werkzaamheden: herinrichting van het centrum van de tuin (het tuinkruidengedeelte) en ordenen en weer opvullen van de zijvakken.
Voorlopig doel: een mooie, weelderige, kleurige tuin realiseren waarin vele soorten vlinders, libellen en bijen zich thuis voelen!

zaterdag 17 augustus 2013

In een paar uurtjes gepiept!

Het werd een beetje een zooitje in de tuin.
Ondanks de flinke laag nieuwe aarde in de binnenring, schoot er weer veel winde de grond uit.
Daarnaast groeiden er nogal wat brandnetels in de kruidenbedden, en dat plukt niet zo fijn...









Oost-indische kers wilden we ook liever niet tussen de andere kruiden; elders staat immers al genoeg!












Bovenstaande foto's zijn van begin augustus. Inmiddels waren er ook kruiden uitgebloeid, verdord door gebrek aan water of verzopen door teveel water ineens.
Het was hoog tijd om aan te pakken dus riepen we het tuinteam op te komen helpen.
Afgelopen vrijdagmiddag (gisteren dus) gingen we met Ina, Hans, Rachel, Marin, Heleen, Toon en Annemarie (moi) aan de slag.

De dragon groeide tot in de boom en over de tijm heen. De schaar werd er flink ingezet.













Het komkommerkruid was al eerder verwijderd (want lag plat) maar had zich gelukkig al uitgezaaid. Wel moest nog ongewenst ander kruid tussen de nieuwe plantjes weggehaald worden.
Later, als de plantjes groot genoeg zijn, kunnen we ze verplanten en verdelen over het vak.
Het peterselievak (links) hebben we leeggehaald. De paar verdroogde polletjes die er nog stonden bleken niet geworteld te hebben en stonden half boven de grond.


Het koriandervak werd ook leeg gehaald. Eerder hadden we al flink geknipt omdat het niet alleen tussen de boomtakken groeide maar ook in snel tempo verdroogde.
We moeten ons beraden over een ander, minder hoog opgroeiend kruid in dit vak.








Met de bieslook gaat het goed, alleen zijn er op meer dan een halve meter diep mierikswortel achter gebleven, en de plantjes daarvan schieten op veel plekken met grote vaart boven de grond uit. Blijven afknippen (zo diep mogelijk) is op dit moment de enige optie.








Vanaf het prille begin zaten er al flink wat muntkevertjes in de muntplanten. Vangen en doden was de enige remedie, maar ze bleven komen en vraten de munt compleet weg.
Wie weet een oplossing?










Het tweede dragonvak heeft het beter gedaan dan het eerste. Alleen groeien de planten niet vlak onder de boom, waar geen licht komt. Wellicht kunnen we achteraan wat anders zetten?










De laurier doet het prima, ook in de schaduw van de boom.
Overigens: de waterbakjes in de tuin zijn voor de hommels, bijen, libellen en vlinders!











Het bonenkruid doet het fantastisch! Hier hoefde alleen maar wat ongewenst kruid weggehaald te worden.












De selderij gaat ook goed. Het is twee-jarig, dus volgend jaar moeten we wat planten laten bloeien om vervolgens het zaad te oogsten!












Met de salie gaat het minder goed. Direct in het begin gingen er al plantjes dood, en steeds weer zakken er andere exemplaren in elkaar.
Veel water lijkt vooralsnog niet erg te helpen.










Na wat problemen in het begin (er gingen plantjes dood doordat ze niet hadden geworteld), groeit de basilicum bijzonder goed. Misschien moeten we in de herfst wel uitdunnen!











De dille is niet helemaal uit de verf gekomen en bovendien alweer uitgebloeid. We hebben de zaden verzameld en de afgestorven takken afgevoerd. Dille is éénjarig.











Ook van de rozemarijn moesten we in het begin wat plantjes verwijderen omdat ze dood waren gegaan. Maar wat er nog staat doet het geweldig goed! De aanvankelijk slappe, te hoog opgeschoten takken zijn steviger geworden en er kwamen zijtakken in.
De bloei komt pas vlak na (of nog in) de winter!







De oregano doet het ook geweldig en zit regelmatig vol muntvlindertjes, hommels en bijen!













En de tijm voelt zich blijkbaar ook thuis in de kruidentuin! En na het verwijderen van wat winde en brandnetels, kreeg het weer een beetje de ruimte...











En nu ziet het er weer netjes uit...

Zo zie je maar wat je kunt bereiken met een kleine groep mensen! En al kunnen sommige mensen soms maar een uurtje meehelpen, jullie hulp is echt erg welkom en nodig!
Allemaal bedankt!

4 opmerkingen:

Ma Tok zei

En het was nog gezellig ook.

katja zei

Wat mooi die bloeiende basilicum! Komen daar ook veel hommels enzo op af? Of toch vooral op de oregano?

Annemarie zei

Alle bloeiende kruiden trekken veel hommels en bijen aan. Vooral ook wolken muntvlindertjes!

Wim van Ooyen zei

Ik hoorde pas iets over een "dropplant", die helemaal vol zou zitten met vlinders.
Moet nog op googelen.