Dit is een verslag van en over buurtgenoten die de gemeente Leiden graag willen helpen de reeds bestaande (maar door bezuinigingen en personeelstekort beetje zieltogende) Kruidentuin aan de Ir. Driessenstraat nieuw leven in te blazen.
Geplande werkzaamheden: herinrichting van het centrum van de tuin (het tuinkruidengedeelte) en ordenen en weer opvullen van de zijvakken.
Voorlopig doel: een mooie, weelderige, kleurige tuin realiseren waarin vele soorten vlinders, libellen en bijen zich thuis voelen!

dinsdag 13 augustus 2013

De meeste kruiden groei(d)en goed!

Eind juni:
De kruiden deden het prima, het was zeer groeizaam weer!













Begin juli:
De Oost-indische kers bloeide rijk en er kwamen steeds meer hommels op af. Het aantal bijen viel trouwens tegen, ze zouden pas veel later komen.











Laatste week juli:
Oregano en tijm staan in bloei. Helaas hebben we een aantal planten weg moeten halen omdat ze, na een paar droge dagen, letterlijk niet leken te aarden en dus dood gingen. De kluitjes bleken inderdaad nog helemaal intact (geen wortels in de grond) en de planten waren bovendien niet diep genoeg in de aarde gezet waardoor de bovenkant van de kluit snel uitdroogde.
We spoten trouwens wel met water (tuinslang Rachel) maar konden niet overal bij. Het met gieters bewateren ging niet zo goed omdat de vakken afliepen en het water dus ook. De beloofde hulp van de gemeente (sproeien met behulp van tankwagen) kwam een beetje laat op gang.

En toen er een tankwagen was geweest, lagen vele kruiden plat door de veel te dikke, harde waterstraal.
Het komkommerkruid ging het zo te zien niet meer doen: veel geknakte stelen. En inderdaad, het begon al snel weg te rotten.










Het veel te natte voorjaar eiste zijn tol: meeldauw in de esdoorns.














Eerst een tekort aan water, nu een teveel. De tankwagen kwam opeens twee keer achterelkaar (op vrijdag en maandag) en al spoedig schoten de paddenstoelen uit de grond.
Het zou toch echt beter zijn als we zelf de bewatering zouden kunnen regelen middels een gemeentekraan!
Merkwaardig trouwens dat de zijvakken niet bewaterd werden. Door het gebrek aan water waren de bloemen daar zeer snel verdord.




In de eerste maanden werden er helaas drie muntplantjes gejat, tot twee keer toe werden bijna alle selderijplantjes tot op de grond toe afgesneden, één keer gebeurde hetzelfde met de dille. Gelukkig herstelde de selderij zich goed, de dille had meer moeite met de kaalslag.








De peterselie deed het vanaf het begin al niet goed. De plantjes waren te zwak geweest en waren niet goed in de grond gezet; het bovenste deel van de kluitjes stak boven de aarde uit.
Het komkommerkruid kwam helaas niet meer bij. Wel had het zich gelukkig al voldoende uitgezaaid (maar ook in andere vakken waar we het liever niet hebben staan!).

Geen opmerkingen: