Dit is een verslag van en over buurtgenoten die de gemeente Leiden graag willen helpen de reeds bestaande (maar door bezuinigingen en personeelstekort beetje zieltogende) Kruidentuin aan de Ir. Driessenstraat nieuw leven in te blazen.
Geplande werkzaamheden: herinrichting van het centrum van de tuin (het tuinkruidengedeelte) en ordenen en weer opvullen van de zijvakken.
Voorlopig doel: een mooie, weelderige, kleurige tuin realiseren waarin vele soorten vlinders, libellen en bijen zich thuis voelen!

donderdag 21 maart 2013

Hoe de tuin er in 2012 uitzag (1)

Half mei 2012.
Het Centrum van de kruidentuin (het keukenkruidenvak) ziet er niet zo goed uit. Een hoop planten (die het het jaar daarvoor nog goed deden) hebben het loodje gelegd. Nu groeit er hoofdzakelijk onkruid! Buurtbewoners zijn er erg teleurgesteld over dat de gemeente zo lang wacht om de tuin lenteklaar te maken en er nieuwe planten in te zetten. Vooral de tijm en rozemarijn worden node gemist! De munt die er nog wel staat en alweer lekker aan het groeien is, is helaas van een niet-eetbare soort (en dat moet je maar net weten!).

In het D-vak (aan de Ir. Driessenstraat gelegen dus!) is er al een hoop groen. Rechts groeit een bol- of knolgewas (moet de naam nog van worden opgezocht) dat in de zomer gele bloemen zal krijgen. Waar de katten rondscharrelen staat natuurlijk Nepeta (Kattenkruid!), afgewisseld met heel veel Ooievaarsbek (tuingeranium).

In het vak V-vak (Vestestraat) staat de Meidoorn in bloei (rechts), de Forsythia (midden) is reeds uitgebloeid, de Struikkamperfoelie (links) heeft piepkleine, witte bloemetjes (in de herfst paarse bessen) en de Lavendel (aan het pad) is lekker gegroeid.

Begin juni 2012.
Na een smekende mail aan de gemeente komt er opeens een groepje groenmannen. Nadat het onkruid is verwijderd worden er wat nieuwe plantjes in het Centrum (hierna C-vak) van de tuin gezet: Tijm, Rozemarijn, Salie, Lavendel, en ter opvulling onder de boom wat Hertshooi, want die kan goed tegen schaduw. Erg vrolijk worden we er echter niet van.
Bovendien wordt er aan de rand een ruime hoeveelheid oost-indische kers gezaaid, en die zal vast wel problemen gaan geven door zijn overheersend (woekerend) karakter.

In het D(riessen)-vak staan Nepeta en Lavendel in bloei. Ook verschijnen er gele bloemetjes in het knolgewas (rechts). Onder de boom groeien de varens goed, maar al met al ziet dit vak er een beetje saai uit en zijn er veel open plekken waar het onkruid welig tiert.

Wordt vervolgd!

3 opmerkingen:

Greet zei

Ziet er ontzettend goed uit, mevrouw Katblad. Ik wens u en uw buurtgenoten er veel succes mee. Mooi, dat u hier ook een blog van maakt. Als ik in de Katbladbuurt zou wonen, zou ik graag meehelpen. Maar anderhalf uur treinen ...

Truus zei

Wat een mooi initiatief. Hopelijk lukt het en komen er straks veel vlinders.
In het blad Groei en Bloei staat deze maand dat we de waardplanten voor de rupsen van de vlinders niet moeten vergeten. Dat zijn veelal inheemse planten . Die moeten er dus ook zijn naast de vlinderplanten die wel soms uitheems kunnen zijn bv de Budleya.
Ook ik woon helaas wat ver, maar mocht ik zaden hebben , kan ik ze sturen.

Mevrouw Katblad zei

Dank je, Truus!
Van de Waardplanten weet ik. Heb al wat grassen gekocht, krijg Valeriaan en heb al Judaspenningzaden ook. Komt helemaal goed! Maar alle giften zijn welkom!