Dit is een verslag van en over buurtgenoten die de gemeente Leiden graag willen helpen de reeds bestaande (maar door bezuinigingen en personeelstekort beetje zieltogende) Kruidentuin aan de Ir. Driessenstraat nieuw leven in te blazen.
Geplande werkzaamheden: herinrichting van het centrum van de tuin (het tuinkruidengedeelte) en ordenen en weer opvullen van de zijvakken.
Voorlopig doel: een mooie, weelderige, kleurige tuin realiseren waarin vele soorten vlinders, libellen en bijen zich thuis voelen!

woensdag 27 maart 2013

De groenmannen zijn geweest!

Links Vak B (achter de bankjes). De boom in het midden is Hulst. Altijd gedacht dat daar alleen maar struiken van waren, maar deze is bijzonder groot gegroeid en kan volgens de boeken zelfs nog hoger worden.
Voor wie het interesseert: het is een Ilex Aquifolium J.C.van Tol.
Langs het hekje aan de kant van het rechte pad (huizen) wil een aantal bewoners graag een mooie, (winter)groene afscheiding, maar omdat de tuinstrook nogal smal is mogen het niet al te breed uit groeiende struiken of planten zijn. Wie weet een goede oplossing?










Overzicht van de hele tuin. De groenmannen zijn geweest en er is flink "gemaaid".


Ingezoomd op het centrum van de tuin. Rechts van de boom: bovenaan restanten van kruiden, waaronder bies- en daslook, daaronder een bos lavendel, daar weer onder tijm. De rozemarijn (wat er nog stond) is helaas door de groenmannen verwijderd. Rond de boom staat nog Hertshooi (niet gesnoeid), links onder de overblijfselen van de salie (deels gesnoeid).
Binnenkort zal de maggieplant (links van de boom) wel weer boven de grond uitkomen!
Ergens rechts staat vlak aan de paaltjesrand een aronskelk; deze moet (wegens zijn zeer giftige bessen in het najaar) verplaatst worden naar elders in de tuin, op een schaduwrijke plek, buiten het bereik van kinderen!

Vak U (Uiterstegracht) behoeft nog een hoop opruimwerk. De klimop (wel belangrijk want waardplant voor vlinder) is behoorlijk aan het woekeren geweest en moet dus teruggesnoeid worden.
Het zaad van het nagelkruid werd via o.a. kattenvachtjes verspreid door de hele tuin, en dus moet ook dit kruid zoveel mogelijk worden teruggedrongen.
Kortom: nog een hoop werk te doen!












Nog wat losse plaatjes: hierboven de salie die nog netjes "bijgewerkt" moet worden.

De bladeren van een gele lelie (zie op de kopfoto van dit blog) werden (waarschijnlijk per vergissing) nagenoeg met de grond gelijk gemaakt, alsof het gras is... snik.


Klimop-chaos in het U-vak.












Ook in vak U: de laatste twee overgebleven vlinderstruikjes, nog niet gesnoeid. Ze zien er erg kwetsbaar uit.












Struikjes met neerhangende takken, die waar ze de grond raken wortelen en een nieuwe plant vormen. Ook op plekken waar dat niet moet, zoals hier in de lavendel. Om verstikking van de lavendel te voorkomen zal deze "nieuwe struik" weggehaald moeten worden. Deze lavendel (vak U) werd nog niet afgeknipt.

Zoals al eerder gezegd: voor we echt kunnen beginnen met de heropbouw van de tuin, vallen er nog eerst wat andere klussen te doen. Na de Paasdagen moeten we serieus aan de slag! Laat het lenteweer dus maar snel beginnen!

3 opmerkingen:

katja zei

Zo hé, mevrouw K is wel in een hele hoge boom geklommen om die overzichtsfoto's te kunnen maken!

Ma Tok zei

Yoo! Wanneer beginnen we?

Annemarie zei

Pas na 9 april komt er een groenman om afspraken te maken. Ik ben alvast wat wezen "bijknippen", maar vond het nog wel bar koud! Zullen we 2e paasdag even een rondje lopen door de tuin om de boel te bekijken, alvast een voorzichtig plan te maken? Uurtje of twee (in de zon hopelijk...)? Wie is in de gelegenheid?