Dit is een verslag van en over buurtgenoten die de gemeente Leiden graag willen helpen de reeds bestaande (maar door bezuinigingen en personeelstekort beetje zieltogende) Kruidentuin aan de Ir. Driessenstraat nieuw leven in te blazen.
Geplande werkzaamheden: herinrichting van het centrum van de tuin (het tuinkruidengedeelte) en ordenen en weer opvullen van de zijvakken.
Voorlopig doel: een mooie, weelderige, kleurige tuin realiseren waarin vele soorten vlinders, libellen en bijen zich thuis voelen!

zaterdag 16 mei 2015

Smeerwortel

foto: AK, kruidentuinleiden
De gewone smeerwortel (Symphytum officinale) is een vast plant uit de ruwbladigenfamilie.
Vorig jaar hadden we twee stuks "gejat" uit een volkstuin, maar deze werden helaas vertrapt door de bomensnoeiers...
Toen we dit voorjaar het beheer kregen over de gehele tuin, vonden we dat deze plant opnieuw in een zijvak moest komen te staan, vooral omdat het een vroege bloeier is en de hommels dol zijn op de nectar ervan! (De hommel bijt aan de achterkant van de bloem een gaatje om zo bij de nectar te komen; Jac. P. Thijsse noemde dit "diefstal na inbraak".)
De gewone smeerwortel komt algemeen voor in ruigten, bermen, op dijken en bij slootkanten. Dit geldt voor heel Europa, met uitzondering van het hooggebergte.
De oude Grieken en Romeinen maakten al zwachtels van de wortels om daarmee botbreuken en gewrichtsontstekingen te behandelen. In de wortel zit namelijk allantoïne, dat beschadigd weefsel tot vorming van nieuw weefsel zou prikkelen en celdeling zou stimuleren. N.B.: gebruik op open wonden kan echter leiden tot onderhuidse ontstekingen!
De stof allantoïne komt in de natuur ook voor in tarwekiemen en wordt veelvuldig gebruikt in de cosmetische en farmaceutische industrie.

De Smeerwortel wordt 40 tot 60 cm hoog en bloeit met witte, roze of paarse bloemetjes van april tot augustus. De klokvormige bloemen zijn 2 tot 4 cm groot.
Veel tuinders beschouwen dit kruid als ongewenst, wij dus niet; het is namelijk een prima nectarleverancier voor insecten en bovendien ook een waardplant voor vlinders!

Annemarie Kemp.

(Bronnen: Wiki en "Kruidengeheimen")

2 opmerkingen:

katja zei

Is de smeerwortel op de foto niet een symphytum grandiflorum? Met lichtgele bloemen en lager blijvend dan de symphytum officinalis? Maar de hommels vinden het ws. net zo lekker! Maar kan ook dat ik het verkeerd zie hoor! Dat het gewoon een jonkie van een gewone smeerwortel is.

katja zei

Trouwens, mevrouw Katblad, kunt u even kijken bij de instellingen van Het Leidsch Katblad, want vanaf 12 mei worden de nieuwe berichten niet meer in de zijbalk vermeld. Of in ieder geval bij mij niet (zien anderen dat wel?). Ik dacht dus dat er vanf 12 mei niets meer geplaatst was, maar merk nu van wel (zal de Kruidentuin ook even apart bij mijn favorieten zetten).