Dit is een verslag van en over buurtgenoten die de gemeente Leiden graag willen helpen de reeds bestaande (maar door bezuinigingen en personeelstekort beetje zieltogende) Kruidentuin aan de Ir. Driessenstraat nieuw leven in te blazen.
Geplande werkzaamheden: herinrichting van het centrum van de tuin (het tuinkruidengedeelte) en ordenen en weer opvullen van de zijvakken.
Voorlopig doel: een mooie, weelderige, kleurige tuin realiseren waarin vele soorten vlinders, libellen en bijen zich thuis voelen!

maandag 27 april 2015

Gevaarlijke stenen weggehaald, stoeptegels ervoor teruggelegd

Gisteren hebben we met zijn drieën de onhandige bakstenen, die dienden als scheiding van de vakken, verwijderd. Waarom?
De stenen waren ook vooral bedoeld om op te staan en te lopen bij het verwijderen van ongewenst kruid, maar lagen niet stevig genoeg (doordat ze veel te dik waren) zodat een aantal mensen er steeds naast gleed of er zelfs vanaf viel...
En met kunstheup, -knie of zwakke enkelbanden was het risico op nare ongelukken gewoon te groot!
Via Marktplaats konden we gratis stoeptegels ophalen in de Merenwijk, en die hebben we her en der tussen de kruiden neergelegd.
We zullen best nog wat moeten gaan schuiven met deze tegels, vooral omdat de planten zich er niks van aantrekken, maar in elk geval is het gevaar voor onze vrijwilligers van uitglijden nu een stuk minder aanwezig.
Tevens lijkt de middentuin zo opeens veel groter!
De planten met kruipende wortels hebben echter wel meer kans op woekeren, maar dat merken we vanzelf wel. Bovendien kunnen we boventallige plantjes straks in potjes doen en verkopen!
Nog één leeg vak, in de schaduw van de boom. Een uitstekende plek voor daslook. We twijfelen nog of dit een verstandige keuze is, maar daslooksoep schijnt uitstekend te smaken... Echter, daslook schijnt zich wel heel erg snel uit te breiden!
Worteldoek gebruiken wellicht? Wie heeft daar ervaring mee?
De meeste kruiden groeien gelukkig goed. Helaas bleken de oude Rozemarijnstruiken last te hebben van schimmel en dus moesten ze verwijderd en vervangen worden. Last gehad van de koude zeewind?

2 opmerkingen:

Ma Tok zei

Het ziet er inderdaad groter uit zo.
En de bejaarden-vrijwilligers met kunsthulpstukken kunnen weer veilig hun werk doen.

Wim van Oyen zei

Zorgt u wel voor genoeg wormen in de Kruidentuin. Anders klinkt hij dicht. Wordt er geen water meer doorgelaten.
http://www.foodguerrilla.nl/