Dit is een verslag van en over buurtgenoten die de gemeente Leiden graag willen helpen de reeds bestaande (maar door bezuinigingen en personeelstekort beetje zieltogende) Kruidentuin aan de Ir. Driessenstraat nieuw leven in te blazen.
Geplande werkzaamheden: herinrichting van het centrum van de tuin (het tuinkruidengedeelte) en ordenen en weer opvullen van de zijvakken.
Voorlopig doel: een mooie, weelderige, kleurige tuin realiseren waarin vele soorten vlinders, libellen en bijen zich thuis voelen!

maandag 12 januari 2015

Goed resultaat bijeenkomst in Qbus!

Afgelopen zondag 11 januari organiseerden we een bijeenkomst waarop we onze plannen voor de toekomst van de Kruidentuin aan vrijwilligers, buurtbewoners en andere belangstellenden presenteerden.
Deze presentatie vond plaats in de Qbus, gelegen tegenover de Kruidentuin.
Vanaf 16.00 uur druppelden onze gasten binnen, en al snel ontstond er een heel gezellige sfeer!






Bekende Leidenaar?
Jawel, dit is Hans, onze bioloog, schrijver en adviseur.

Ook waren aanwezig een delegatie van Milieudefensie en vertegenwoordigers van Groen Links en de Partij voor de Dieren.















Na een half uurtje babbelen, ging Annemarie achter de microfoon zitten om het bezoek onze plannen uit te leggen.

De beelden werden verzorgd door Marit, d.w.z. dat zij met laptop achter het knoppenpaneel zat en op het juiste moment een nieuwe foto op het grote doek liet verschijnen.





Er werd aandachtig geluisterd...
















Voor belangstellenden was er daarna een rondleiding door de Kruidentuin, waarbij Marit uitleg gaf. Daarbij stelde ze ook ons "bewateringsprobleem" aan de orde!














En toen was het hoog tijd voor nog een drankje en hapje!

We mochten 34 gasten ontvangen en er hebben zich 4 nieuwe vrijwilligers gemeld!
En we hebben natuurlijk ook flink kunnen "netwerken"!

Nu is het alleen nog maar wachten op het definitieve convenant met de gemeente, en dan kunnen we een goede doorstart maken en in het komende voorjaar met onze nieuwe plannen aan de slag gaan om van de Kruidentuin een fantastische oase in onze stad te maken!

Met dank aan Katja voor het nemen van de foto's!




Tekst van de presentatie op 11 januari

PRESENTATIE KRUIDENTUIN

Allereerst: iedereen hartelijk welkom!

Mijn naam is Annemarie Kemp en ik wil graag in het kort vertellen wat onze plannen zijn met de Kruidentuin Leiden.
Deze tuin werd al in 1979 aangelegd en onderhouden door de gemeente, maar de buurt vond – vooral de laatste jaren – dat dat beter kon en moest. Een hoop planten en daarmee kleur waren verdwenen, andere woekerden voort, en kale plekken werden niet of nauwelijks meer opgevuld.

In mei 2013 zijn we als tuinteam (bestaande uit een tiental buurtbewoners) in overleg met de gemeente, afdeling groenbeheer, gestart met het verzorgen van de binnenring, de kruidenbak van de Kruidentuin aan de Ir. Driessenstraat. We kregen toen dus het beheer over het centrale gedeelte van de tuin. De gemeente zorgde nog wel voor nieuwe aarde en kruidenplanten, waarvan het grootste deel goed groeide en waarvan in de loop van dat jaar flink geplukt kon worden door buurtbewoners en passanten.

We hebben hard ons best gedaan om de kruidenbak goed te verzorgen en onderhouden, maar kregen ook te maken met tegenslag en verlies van planten.
Eénjarigen bleken écht maar 1 jaar mee te gaan, niet winterhard bleek ook waar, vooral nadat het gevroren had.
Vervolgens moesten we de vervanging van deze planten uit eigen zak betalen want de gemeente stelt geen geld meer beschikbaar; de politiek werkt niet meer mee: “de burger zelf is aan zet” is het nieuwe motto.
En dat terwijl we juist zulke mooie plannen hadden om de hele tuin, dus ook de zijvakken, te verfraaien en aantrekkelijker te maken. We wilden graag een saaie, ietwat verwaarloosde gemeentetuin weer omtoveren tot een oase in de stad, maar dat dan wel met een steun van de gemeente!

Zonder geld doe je niets. We merkten dat je voor het aanschaffen van nieuwe kruidenplanten bij kwekerijen en tuincentra al snel een paar honderd euro kwijt bent, vooral als je een flink aantal vakken tegelijk weer opnieuw moet vullen. Maar de tuin opgeven mag ook geen optie zijn, we zijn eraan begonnen en willen er graag mee doorgaan, en de buurt wil dat ook.

Om in aanmerking te komen voor een herfstprijs van het fonds 1818, schreven we een uitgebreid projectplan. Dat ligt hier voor belangstellenden ter inzage op de informatietafel. Op grond van dit ingediende plan kregen we onlangs van fonds 1818 een bijdrage van 2500 euro, en daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee!
Maar om ons hele plan, een meerjarenplan, uit te kunnen voeren, is dat bedrag helaas niet genoeg.

Ten eerste willen we namelijk de Kruidenbak weer helemaal vullen met alléén plukkruiden, dat kregen we afgelopen jaar zonder geldelijke steun niet voor elkaar. We willen daarna natuurlijk ook graag elk voorjaar weer de éénjarige planten kunnen blijven vervangen, en bijvoorbeeld maatregelen kunnen treffen tegen bevriezing en wat tuingereedschap aanschaffen.

Daarnaast willen we graag de zijvakken opvullen met verse grond, meer vlinder- en bijenaantrekkende planten, bloemen zien bloeien in alle seizoenen en niet alleen in de zomer, nieuwe struiken planten, en zo de diversiteit in de tuin vergroten.


Verder willen we de tuin een educatief karakter geven door middel van het leggen van informatiekaarten en plattegrondjes in de mini-bieb (die er overigens al staat), door naambordjes bij de planten te plaatsen, rondleidingen voor belangstellenden te organiseren en leerzame speurtochten voor kinderen. Ook willen we open dagen houden en mensen laten proeven van producten, gemaakt met kruiden uit de tuin.

We willen bovendien de buurt aantrekkelijker maken door een prachtig bloeiende tuin te realiseren, meer buurtbewoners hierbij betrekken en een voorbeeld zijn voor andere stadsbewoners.
We willen een breder vrijwilligersteam, de nadruk leggen op het belang van het samenwerken en daarmee ook de sociale contacten bevorderen.
We willen dat de tuin, nog meer dan het nu al is, een ontmoetingsplek wordt voor buurtgenoten en zelfs stadsgenoten.

En natuurlijk willen we vooral heel graag dat onze tuin bezocht wordt door vele soorten vlinders, bijen, hommels en andere insecten; het belang daarvan behoeft geen nadere uitleg.

Met de gift van Fonds 1818 kunnen wij een aardige doorstart maken, maar voor ons meerjarenplan is meer geld nodig.
Wij hebben daarom deze bijeenkomst niet alleen georganiseerd om u allen op de hoogte te stellen van onze plannen met de tuin, maar zoeken op deze manier ook de publiciteit om zo belangstellenden en sympathisanten te bereiken en over te halen ons project te steunen, niet alleen door zich aan te melden als vrijwilliger, wat trouwens wel heel belangrijk is, maar ook door ons financieel te steunen.

In elk geval kunnen we door Fonds 1818 op dit moment weer een paar stappen verder met ons project, het wachten is nu alleen nog op het convenant van de kant van de gemeente, maar dat zal vast niet zo lang meer te duren!


Graag wil ik nu met u allen proosten, uiteraard op uw gezondheid, maar ook op een groen en kleurig 2015, en een mooie, vruchtbare toekomst voor de Kruidentuin Leiden!